06 November, 2010

Kata-kata yg aku percaya..

 
sekarang nin aku teringat kembali kata-kata ayah..

"dalam apa-apa pun yg kite buat semua bermula dgn NIAT.."

so..dalam hati nin dah terbentuk perilaku kite berdasarkn NIAT ASAL kite..this is magic..

IKHLAS pulak sgt susah nk cerita lah..sbb keikhlasan TIDAK BOLEH ditunjukkn dgn KATA-KATA SAHAJA..

kita boleh merancang sesuatu tu dgn BAIK, melakukannya dgn sungguh terancang, menggunakan kelebihan psikologi dan paras rupa kita utk mencacai hati, jiwa, minda, kalbu malah poket atau isi dompet org lain, tapi aku percaya kalau Dia nak tunjuk keBURUKan, sekelip mata saja. Maha hebat.

Teringat pulak kata-kata kwn aku..masihku simpan mesej dia..

"Arini aku bgn tido aku muhasabah diri aku..'percaya pada jodoh' xde tulis pun dlm AlQuran,xde dlm kamus,xde dlm rukun iman atau islam..tp 'percaya pada qada dan qadar' itu adalah benar dan sahih..itu adalah salah satu rukun iman. Subhanallah.."

sahabatku, kau terlalu cintakan dia. sehingga kau buta utk menilai baik buruk sesuatu yg terjadi. sehebat mana cinta kau kt dia, dia tetap boleh pergi jika itu takdirnya. untunglah kau dah sedar. AKU AKAN SENTIASA INGAT PERKARA INI SAHABAT. TERIMA KASIH.

teringat balik kata-kata ayah bila aku cam susah nak balik rumah dulu..

"MOST PEOPLE THINK WHAT THEY DO IS RIGHT. SO DO WE."

yaa..aku sgt terasa bila dpt ayat-ayat perli mcm nin..ayah aku mmg mendidik aku dgn ayat-ayat spt nin..byk kata-kata perli dsb. yaa..ayat nin sgt best bagi aku..yelah..kau rasa apa yg kau buat skrg adalah betol begitu jugak org lain..tapi sebenarnya tidak lah..takdelah betol sgt pun..kite hanya inginkan kepuasan semata..bukan ketulusan.skrg aku paham dan begitu meluasnya kita boleh menggunakan ayat nin..dlm konteks ape pon..

ada lagi kata-kata ayah yg masih menusuk smpi skrg..terutama yg nin..sesuatu ttg prinsip hidup..

"Dalam apa-apa keputusan atau kerja yg kita nak buat..JANGAN BERTANGGUH DAN JANGAN MENYESAL.."

okay ayah..sgt paham dah ape nin semua..jangan bertangguh -- supaya kita takkan terlepas apa-apa peluang yg hadir di depan kita dan nin mengajar aku ttg menghargai masa..jangan menyesal -- supaya kita takkan menyesal dgn segala apa keputusan yg kita telah buat kerana secara mental dan fizikalnya segala keputusan yg kita buat tadi itu adalah yg terbaik utk masa itu..aku boleh pahamkan dgn bagi satu situasi mcm nin lah..

-- kau jumpa seorang perempuan yg kau suka, kau jgn bertangguh utk mendekati dia, apabila kau tahu betapa 'evil' dirinya jangan bertangguh utk meninggalkannya, dan jangan menyesal krn stp keputusan yg kau dah buat tempoh hari adalah yg terbaik pada masa itu.. DAPAT?

okaylah..aku hanya nk teruskan hidup..haha..teringat lagi kata-kata seorang motivator masa aku pergi kursus bina diri mcmtu lah..masa zaman sekolah dulu..smpi skrg aku ingat..

"Janganlah jadi seperti pokok-pokok di dalam pasu, yang hanya mengharapkan siraman air dan taburan baja, jadilah seperti pokok-pokok di hutan yang berdikari dan berlumba-lumba untuk meneruskan kelangsungan hidup."

the point is -- if you want something,you got to work for it. yelah..sampai bila kau nak jadi mcm tu je..mengharapkan org lain memberi lebih sedangkan kau tak pernah serius utk itu..kau dah boleh-boleh berubah..kau dah besar..kau kena berubah..

aku tak tau kenapa..tp aku nak jugak kongsi sepotong ayat nin:
"Dan janganlah kamu berikan kepada orang-orang bodoh itu akan harta-benda mereka." Surah Nisa, ayat 5

05 November, 2010

monogoblogue dalaman

Di..kau terlalu keras selama nin..
sampai tak sempat nak melayan diri..
hati kau dah gelap, di..
kau tak terurus langsung..
cuba tgk sekeliling kau..
siapa ja yg suka kau..
boleh dikira, di..

kau dah lah busuk..
kau dah lah selekeh..
kau dah lah gemuk..
kacak jauh sekali..
tiap-tiap bulan kau mengadu duit tak cukup..
gila kesian hidup kau..
kenapa kau sia-siakan hidup muda kau?
jadilah seseorang yg 'steady'
kau nak 24 hujung tahun nin..
da boleh-boleh fikir masa depan..
apa yg kau ada?

----------------------------------------------------

aku tak ada apa-apa selain keluarga dan orang yg sayang aku dan yg aku cinta..

04 November, 2010

haram jadah perangai neraka paling dalam!

video

Adalah sesuatu yang menjengkelkan apabila berhadapan dengan seorang yang macam nin..tapi wa suke tengok gaye member wa yang dok nak bakar rokok tu..haih..lu punye market up la skrg bero..okay okay ape yang kelakarnye dengan video lahanat nin?! HAHA..lu orang kalau nak tengok scenario mcm nin boleh la berkunjung ke restoran McDonalds kat area Petronas Bunga Tanjung, Ampang --near International School KL..time malam..adelah brader nin nak carik duit..jual bajulah..makanan lah..smbl tolak troli supermarket mana ntah..tapi die nin agak kelakar sket..ehh..TAK..bagi wa ni KELAKAR SANGAT..geram je wa tengok..kalau wa ade gf yg taekwondo black belt wa da anta da die flying kick skali kat bibir die dengan tersentil lidah bagai.. HAHAHA.. okay..kepada bero yang tido kt McD.. lu mmg stylo..lu punye siulan pon nizee..

31 October, 2010

MALAYSIA METAL SCENE : The Dark Side



Baru-baru ni aku baca majalah KARISMA isu no.08 Oktober 2010..coverpage Blackfire..dalam dok baca tuh ade satu ruangan 'Besi Panazz' (Ajizz Artikel)..headline dia "Metal untuk dikongsi bukan untuk diri sendiri" isi kandungan dia banyak perli tapi aku suka pendahuluan artikel nin pasal isu berpecah-belah. Aku pun terima ape yang dia katakan punca perkara nin berlaku adalah kerana ramai yang berangan nak jadi HERO dan ramai yang terlalu EGO dan pentingkan diri sendiri.

Kalau boleh aku nak tambah sikit pasal apa berpecah-belah nin..salah satunya adalah kerana wujudnya komuniti-komuniti kecil yang presenting kawasan dan sebagainya..ade 'clan' lah..dan aku boleh katekan hanya yang berada dalam 'clan' nin jelah yang boleh up sebab diorang je yang dok main gig. Ade pulak jenis yang bajet otai dok perlekeh orang baru..ini pun satu masalah jugak..

Okaylah..apa yang aku dok kate komuniti atau 'clan' ni adalah macam Angkatan itulah..Tyrant itu lah..Army ini lah..Militant itu lah..Comrades situ lah..Family sana lah..mengapa perlu ada itu semua?!

Mengapa?!

MENGAPA?!

Kenapa diskriminasi ini harus berlaku..(diskriminasi macam mana?) diskriminasi sub-genre. Sudahlah orang luar dan mainstream discriminate music underground dan dunia underground itu sendiri..sekarang nin mereka yang underground pon dok discriminate music underground sendiri..!! c'mon bero..kita kembali berada di bawah  satu payung underground..kita patut bersatu..buka minda..dengar semua jenis sub-genre music..memang sesuatu yang baguslah kalau korang nak boikot sesetengah manusia yg busuk supaya dorang ikut acuan underground sebenar yg humble tapi brutal..haha..biar manusia busuk nin sedar dan berpikir kenapa gig die asek ckomuniti dia je datang..kenapa orang luar tak datang?!sebab kau busuk bodoh..ada jenis band yang bajet top nin mentang-mentang di kalangan angkatan atau army dorang..wah..wah..wah..bukan main segak lagi..crowd pon sume kawan-kawan je..bila ada gig yang main band-band otai je..terus tak datang..yelah..band kawan-kawan tak main..tak payah pegi lah..yang otai nin pulak jenis tak pecaya budak-budak baru main..cuba abang-abang otai nin dengar budak-budak baru punye main..kalau tight cakap tight..kalau tak bagi komen..tak payah nak haraplah yang budak-budak hingus tak kering dah nak main music nin nak bertanya..dorang maybe segan..awak tu dah la nampak brutal, dah banyak pengalaman..member mesti segan punye..nampak dorg lalu pgl je..tapi ade ke band lama dan baru dalam satu gig?susah..jarang..dan ada je yg lepas gig terus blah..tapi terus terang aku pun menyampah kalau pegi gig metal tengok-tengok ade pulak budak dok tumbuk tanah..haih..tarian ape tuh..?! sudah-sudahlah beb..klu ade gig hardcore okaylah..buatlah..tapi kalau dok pikir balik..lantak kau lah budak..kau dah memang zaman tarian macam tu..nak buat macam mana..yelah..kite pegi gig untuk enjoy..so, enjoylah..

okay mari kita sentuh pasal attitude matters dalam band..disiplin lah..memang kurang! sesetengah band je yg aku tgk ok..taulah kau tu rockstar..kau boleh isap rokok atas stage..tapi bagilah something pasal attitude ko yang tunjuk kau boleh disanjung sbg rockstar (bluwekk..termuntah aku dengar perkataan nin!) first sekali...TOLONGLAH MANDI..ini Malaysia bero..nak southern sangat pon tak boleh..TOLONGLAH DATANG AWAL kat venue kalau ade perform..tak payah lah nak tanya set list semua bagai..kate kau main music extreme..underground plak tuh..takkan nak dilayan macam mainstream pulak..lainlah ko tu dah ade name besar bero..kalau besar pon ko rase skrg..aku tgk tak besa mane lah..TOLONGLAH PERFORM BERSUNGGUH-SUNGGUH walau ko tengok crowd tu  muke mcm hanjeng..dan ko boleh kira kat depan ko tu ade 7 orang je..lebih sket dari line-up band kau..lepas tu TOLONGLAH JANGAN HARAPKAN PAYMENT lepas main gig bero..sapa yang ajar korang nin main dapat duit?! mainstream lah..

aku kupas sketlah pasal payment jadah nin..okay..sepertimana yang korang mungkin tak tau..kat luar negara pay-to-play adalah biasa..bagi band-band yang guarantee die boleh tarik crowd saja yang akan dibayar..apa masalah kau nak mintak-mintak payment?kau tu underground..kalau nak carik duit untuk main music ko masuklah mainstream..skrg nin dah cukup baiklah label dan organizer tak mintak duit korang..amboi bukan main nak demand sebab ko otai..camnilah bro..luar negara punye cara..organizer mintak pay-to-play sekali untuk ko dapat expose kalau ko dah abes terbaik dah tentu-tentu stuff ko akan laku macam haram..problem skrg nin korang main dah la haram jadah neraka paling dalam..mintak payment..tak dapat,merajuk..c'monlah. lepas tu tahun 2010 nin setiap minggu ada event..haram jadah. (kadang-kadang bagus jugak kalau  pukimak harian metro buat kecoh biar senyap sket) point aku biar korang nin tak payah excited sgt nk main gig..--practice main kasik tight..produce lagu banyak-banyak..biar venue & barang-barang turun harga..dan biar sampai wujud band mencari organizer atau label untuk main gig..

c'monlah..kibarkan bendera underground tanah air..aku menulis nin bukan ditujukan pada insan-insan tertentu tetapi aku pasti pada kita semua..bila lagi nak berbangga dengan hasil music underground tanah air selagi pemikiran tahap buku lali..?! tepuk dada, tanya dada, dada mesti tak boleh menjawab.

-------------------------------------------

Aku bukan lah sesiapa.

Hantu Main Piano di Kelab Shah Alam?

Kelab Shah Alam. Sebagaimana kebanyakkan pekerja dan juga ahli kelab yang superstitious semua tahu bahawasanya kelab ini sudah berusia 25 tahun lebih dan mempunyai kisah-kisah misteri tersendiri. Tidak begitu menonjol namun cukup menjadi buah mulut untuk staff yang bekerja di sini. Dengan senibina minang kabau dan suasana interior yang agak lama menimbulkan cerita-cerita yang kadang-kadang seronok untuk dikongsi.

Malam nin, Jumaat malam Sabtu, kelab tutup jam 2.00am. Aku lepak kat karaoke lounge dr jam 10.00pm lagi. Okay sudah  start bosan. Aku menyanyi-nyanyi dengan gembiranya. Banyak lagu-lagu mainstream yang aku nyanyi. Sedap pulak tu..(memang TIDAK!) Aku tengok jam tertulis -- 01:50; hati ku terdetik "Oh..main piano best nin..!!" Aku pun dengan bersahaja keluar dan turun ke tingkat bawah.(Woah..bawah dah gelap!!) Haish...nak meneruskan hajat bermain piano tu aku pun pergi lah ke hujung sudut di mana terletaknya piano berkenaan. Suasana sunyi, gelap dan tiada orang. Aku pun duduklah kat piano tu..aku pun mainkan sebuah lagu prelude Confetti, solo band dari Malaysia yang membawa muzik berunsurkan funeral doom. Sedang aku asyik main, tiba-tiba ada 4-5 orang keluar dari pintu utama lobi. Namun ada seorang berhenti dan berpaling kat aku. Aku main dah la mcm haram..dah kenapa nak pandang aku nin..haih..ade gaya mcm hantu ke..Aku teruskan bermain..tidak lama kemudian dorg masuk balik..kali ni dgn pak guard la pulak..sedang aku main tu dlm hati ni berkata..haish..blom pkol 2 lagi..salah ke..yg pak guard tu pon dgn bajet beraninye dtg kat aku.. dan aku pun mendongak dari melihat key piano itu daannn........ pak guard tu tekejot! menggelipit! tgl nak cabot lari je..HAHAHA..lawak rase nak gelak..tp aku thn..jage hati..SAH dorg bajet aku ni dr alam ghaib yela..dgn rambut panjang yg menghurai..main lagu dark plak..lepas die pasti yang aku ni manusia baru lah die coverline buat2 tanya bagai..HAHAHA..yelakan..pak guard ni nmpk berani hanya pada uniform je..kikiki..

apa-apa pun aku ingin mengucapkan selamat bekerja kepada semua pak guard di seluruh negara. sumbangan mereka selalu kita perkecilkan sedangkan mereka banyak juga membantu dalam memastikan keselamatan kita di sesetengah kawasan. yeah...aku nyampah seorang pak guard kt apt. Danau Mas, seksyen 7, Shah Alam sbb everytime aku nak amek Asha kt umah pasti die yg lambat bukak palang..die mesti nak aku bukak tingkap. die mesti buat muka palat..rupenya member aku tu pon nyampah kt die..adela kes sket..

-------------------------------------------------------

Info mengenai Confetti
Info mengenai Kelab Shah Alam